گندم( بك كراس روشن)
اين گندم با شجره (Rsh2 - 10120) از تلاقي گندم روشن يا يك گندم خارجي و تلاقيمجدد با گندم روشن(بك كراس) در كرج بدست آمده است و پس از طي مراحل انتخاب واردآزمايشات مقايسه عملكرد گرديد. از سال 67 تا 69 در آزمايش يكنواخت معتدل و سرد درايستگاههاي تحقيقاتي اين مناطق مورد مطالعه و بررسي قرار گرفت و نمايش خوبي از خود بهظهور رسانيد.
گندمي است بهاره ، نسبتاپ زودرس با مقاومت كافي نسبت به امراض با ارتفاع 110-95 سانتيمتر ، مقاوم به خوابيدگي، نيمه حساس تا نيمه مقاوم به زنگ زرد ، رنگ دانه روشن ، اندازهدانه درشت ، وزن هزار دانه 45-42 گرم ، كيفيت نانوايي متوسط تا ضعيف ، سنبله سفيد ،ريشكدار ، نسبت به ريزش دانه نسبتا مقاوم ، قدرت پنجه زني خوب ، قدرت ترميم خوب ، دارايتطابق و سازگاري بسيار خوب با شرايط نامساعدو ضعيف زراعي .
در ايستگاههاي تحقيقاتي استان خراسان از جمله نيشابور ، كاشمر و بيرجند جزء ارقام برترو موفق بوده و ميباشد در بررسيهايي كه بر روي اين گندم در ايستگاه مشهد نيز انجام گرديدهاست مقاومت كافي آن به امراض و محصول رضايت بخش آن تائيد گرديده است .
تاريخ كاشت : در مناطق معتدل از اوايل آبانماه تا اواسط آذرماه
ميزان بذر : 160-140 كيلوگرم در هكتار با رديف كار 180-160 كيلوگرم در هكتار دركشت دستپاش
ميزان كود :150-130 كيلوگرم در هكتار فسفات دي آمونيم و200-180 كيلوگرم در هكتاراوره مناطق مناسب كاشت آن با توجه باينكه درصد عمدهاي از اراضي زير كشت گندم در استانخراسان از شرايط بهينه زراعي و تكنولوژي مطلوب برخوردار نميباشند اين رقم با وجودويژگيهاي خاص مثل پنجه زني زياد و تطابق پذيري خوب و مقاومت به ريزش ، مناسب كشت وكار در مزارعي با تكنولوژي ضعيف و عدم تامين احتياجات زراعي كافي ميباشد و بنابراين درشرايط نامطلوب زراعي مثل كشت كرپه ، عدم آماده سازي مناسب زمين و ديگر موارد ميتوانداز عملكرد مطلوبي برخوردار باشد. همان طور كه اشاره شد اين رقم خاص مناطق خشك بارطوبت نسبي پائين ميباشد و گرنه شديدا از بيماري رنگ آسيب خواهد ديد.
گندم نان روشن | |
سال معرفی : |
1337 |
مبدا : |
اصفهان |
شجره : |
انتخابی از توده های بومی اصفهان |
تیپ رشد : |
بینابین |
میانگین ارتفاع بوته : |
115سانتیمتر |
تاریخ رسیدن : |
نیمه زودرس |
میانگین وزن هزاردانه : |
46گرم |
رنگ دانه : |
روشن |
مقاومت به خوابیدگی : |
نسبتا مقاوم |
مقاومت به ریزش : |
مقاوم |
واکنش به امراض : |
حساس به زنگ های زرد ، قهوه ای و سیاه |
واکنش به تنش های محیطی : |
متحمل به خشکی و شوری |
میانگین عملکرد دانه : |
4 تن در هکتار |
کیفیت نانوایی |
خوب |
میانگین درصد پروتئین دانه : |
1/11 |
مناطق مورد کشت : |
مناطق کمی گرم (اصفهان،فارس،لرستان،کرمان)و مناطق معتدله سردسیر |